sobota, 30 maja 2015

szybkie i wyśmienite placuszki z cukinii

Ah, ah. Są takie dania, którym się zdjęć nie robi, bo już ich nie ma gdyż wymyślane były w trakcie robienia innego dania podczas którego się zgłodniało...

I tak oto prezentuję brak zdjęć do szybkich placuszków z cukinii i towarzyszy zanim powstały placki ziemniaczane...

Przepis:


  • 2 cukinie
  • pół pęczka pietruszki zielonej
  • cebula
  • 100 ml zsiadłego mleka
  • Mąka gryczana i pszenna po połowie do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. - około pół szklanki razem.
  • kminek, tymianek, sól, pieprz do smaku.
  • olej na patelnię

Warzywa umyć. Cukinię drobno poszatkować (ja użyłam szatkownicy), tak by nie dawała dużo soku, Pietruszkę  i cebulę poszatkować także. Dodać mleko, wymieszać i dosypywać mąkę mieszając.

Doprawić do smaku.

Smażyć niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni. 

Smacznego!

P.S. Przepis pochodzi z mojej własnej wyobraźni kulinarnej. Proszę nie kopiować bez zaznaczenia autora. Jeść oczywiście można. Zapraszać na zjedzenie tymbardziej ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz