Moje dziecię nie przepada za warzywami, które akurat mam pod dostatkiem. Jest sporo marchewki z ogródka to akurat ma ochotę na buraczka czy brokuła i odwrotnie.
Postanowiłam więc przemycić nieco marchewki w wersji niemarchewkowej.
Danie pochłonął z 4 dokładkami i dla taty nie zostało...
Postanowiłam więc przemycić nieco marchewki w wersji niemarchewkowej.
Danie pochłonął z 4 dokładkami i dla taty nie zostało...
Przepis na zupę marchewkową dla dzieci:
Przepis dla diety bezglutenowej, bezjajecznej, bezmlecznej, wegańskiej, wegetariańskiej, niskotłuszczowej
- 6 średnich marchewek
- 1 ziemniak
- 1 cebula (średnia lub duża)
- 1 biała pietruszka (czyli korzeń)
- 1-2 cząstki pomarańczy (resztę podjadamy w trakcie robienia)
- płatki migdałowe
- plasterek imbiru wielkości paznokcia u kciuka (mamy, nie dziecka)
Marchewki i pietruszkę obrać lub tylko porządnie umyć (skórka jest zdrowa, jak z eko upraw) i pokroić w plasterki.
Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę.
Cebulkę drobno posiekać, aby puściła trochę soku.
Wrzucić do rondelka i zeszklić lekko. (Można zrobić to na tłuszczyku, ale ja wolę szybko dodać wodę a do gotowej zupki olej lniany nierafinowany, tłoczony na zimno).
Zalać wodą- około 400-500 ml.
Wrzucić marchewki i pietruszkę. Od zagotowania się wody gotować około 5 minut.
Dodać ziemniaka i dalej gotować ok.15min aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania wycisnąć imbir w prasce do czosnku.
Zdjąć z ognia.
Zgnieść 1-2 cząstki pomarańczy i porwać na kawałki. Dorzucić do zupy.
Całość zmiksować.
Podawać z płatkami migdałowymi uprażonymi na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
Można ozdobić zielonymi listkami mięty, melisy czy kolendry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz