piątek, 13 marca 2015

Zupa dla niejadka w kolorze pomarańczy

Moje dziecię nie przepada za warzywami, które akurat mam pod dostatkiem. Jest sporo marchewki z ogródka to akurat ma ochotę na buraczka czy brokuła i odwrotnie.

Postanowiłam więc przemycić nieco marchewki w wersji niemarchewkowej.

Danie pochłonął z 4 dokładkami i dla taty nie zostało...

Przepis na zupę marchewkową dla dzieci:

Przepis dla diety bezglutenowej, bezjajecznej, bezmlecznej, wegańskiej, wegetariańskiej, niskotłuszczowej

  • 6 średnich marchewek
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula (średnia lub duża)
  • 1 biała pietruszka (czyli korzeń)
  • 1-2 cząstki pomarańczy (resztę podjadamy w trakcie robienia)
  • płatki migdałowe
  • plasterek imbiru wielkości paznokcia u kciuka (mamy, nie dziecka)
Marchewki i pietruszkę obrać lub tylko porządnie umyć (skórka jest zdrowa, jak z eko upraw) i pokroić w plasterki. 
Ziemniaka obrać, pokroić w kostkę.
Cebulkę drobno posiekać, aby puściła trochę soku.
Wrzucić do rondelka i zeszklić lekko. (Można zrobić to na tłuszczyku, ale ja wolę szybko dodać wodę a do gotowej zupki olej lniany nierafinowany, tłoczony na zimno).
Zalać wodą- około 400-500 ml.
Wrzucić marchewki i pietruszkę. Od zagotowania się wody gotować około 5 minut.
Dodać ziemniaka i dalej gotować ok.15min aż warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania wycisnąć imbir w prasce do czosnku.
Zdjąć z ognia.
Zgnieść 1-2 cząstki pomarańczy i porwać na kawałki. Dorzucić do zupy.

Całość zmiksować.

Podawać z płatkami migdałowymi uprażonymi na rozgrzanej patelni lub w piekarniku.

Można ozdobić zielonymi listkami mięty, melisy czy kolendry.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz