Są rzeczy tak proste, że aż człowiek na nie nie wpadnie.
Są rzeczy, których uczymy się od innych.
I są rzeczy, które są wynikiem potrzeby.
I taka oto jest ta szarlotka, którą pożarliśmy u kumpeli, a którą ona przygotowała z myślą o moim alergiku.
Szacuneczek, że pamiętała, że młodemu jakoś nie służy również olej kokosowy. Zatem- o zgrozo- nie dośc, żę masła niet to i oleju kokosowego nie można wykorzystać.
Więc co?
OLEJ z PESTEK WINOGRON!
BINGO!
A do tego domowa bezglutenowa mieszanka.
Są rzeczy, których uczymy się od innych.
I są rzeczy, które są wynikiem potrzeby.
I taka oto jest ta szarlotka, którą pożarliśmy u kumpeli, a którą ona przygotowała z myślą o moim alergiku.
Szacuneczek, że pamiętała, że młodemu jakoś nie służy również olej kokosowy. Zatem- o zgrozo- nie dośc, żę masła niet to i oleju kokosowego nie można wykorzystać.
Więc co?
OLEJ z PESTEK WINOGRON!
BINGO!
A do tego domowa bezglutenowa mieszanka.
Także aby wykonać tą prościutką szarlotkę potrzebujemy:
- 2 kg jabłek
- około 1/3 szkl mąki ryżowej
- około 1/3 szkl płatków jaglanych
- około 1/3 szkl. cukru trzcinowego
- łyżeczka cynamonu
- Opcjonalnie coś z wanilią- np. cukier waniliowy- do mąk albo ekstrakt waniliowy dodany do jabłek.
- Opcjonalnie orzechy/ płatki migdałowe
- olej z pestek winogron
Foremka tortowa lub średni kwadrat.
Ucieram jabłka na grubych oczkach. Ja daję obrane, ale niektórzy lubią ze skórką. Mieszam z cynamonem i odstawiam. Nastawiam piekarnik na 180 st.
Mąkę, płatki i cukier mieszam razem i dzielę na 3 części. Jedną z nich obsypuję formę.
Nakładam delikatnie połowę jabłek. Obsypuję 1/3 mieszanki i znowu jabłka. Na koniec obsypuję ponownie.
A teraz najważniejsza i najdelikatniejsza część. Na łyżkę nalewam oleju i pomalutku zygzakami pokrywam powierzchnię. Ile? Tak, żeby większość miała swoją kreskę oleju. Nie lej go zbyt dużo, bo szarlotka się usmaży zamiast upiec.Jeśli możesz na koniec dodaj płatki migdałowe czy orzechy.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 min na dolnej półce.
Najlepsza jest na ciepło.
Inne opcje wykorzystane u nas to zrobienie mieszanki z mąki arachidowej. Też pyszności, ale orzechy uczulają, więc jak mamy gości nie dajemy już tej mąki.
What do we need for gluten free, no eggs and milk, with no coco and choco apple pie?
- 1/3 cup of rice flour
- 1/3 cup of millet flakes
- /3 cup of sugar
- grape seed oil
- 2 kg of apples
- 1 tea spoon of cinnamon
Wash, and peel apples. Grate it and mix with cinnamon.
Preheat the oven up to 180 C.
Then mix all flours with sugar and divide it for 3.
Pour the first part od mixture on the springform and put 1/2 of apples.
Then pour the second part of flour mixture and apples again.
Pour the last part of mixture and gently wet the top of pie with grape seed oil.
If You can eat almonds This is the best time to pour your cake with almond flakes.
Bake a pie about 35 minutes. If your cake contains almonds bake it close to the bottom of your oven. It will prevent burning this delicious add.
That's it!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz